Fantáziafilm a színpadon

2015.02.24 21:24

heilbronni Katica első jelenete, Sugár grófja (Hajduk Károly) és Katica (Kurta Niké) közös álma után teljesen meg tudom érteni a lányt. Én is követném a grófot bárhová. Kicsit meg is lepődöm, amikor felmentik: nem ő az ördög? Hajduk Károly kisugárzása, hanglejtése bármit el tud velem hitetni - és annak az ellenkezőjét is. Katica kitartóan követi azt, akit szerinte neki rendelt az ég, bármelyik brazil szappanopera megirigyelhetné a fordulatokat, amik a szerelmesek útjába állnak.

Az előadás nagyszerűsége egyrészt a színészeknek köszönhető, akik elképesztően természetesen játszanak, és Heinrich von Kleist nehéz, régi szövegét is érthetővé élvezhetővé tudják tenni. Másrészt a zseniális ötleteknek, amik valószínűleg a pénztelenségből fakadnak. Szinte nincsenek díszletek,  jelmezek, és kellékek is alig, de ez a társulat néhány fenyőággal is remekül tud erdőt imitálni, szikrákkal pedig kardok összecsapását jelezni. Még abból is előnyt kovácsolnak, hogy ugyanaz a színész több szerepet is játszik, Szabó Zoltán kilencet is. A jelenet az asztal körül saját magával beszélgető színésszel egyenesen fergeteges. 

A Szputnyik egy igazi fantázia- és akciófilmet rendezett színpadra, ami bővelkedik a fordulatokban, trükkökben. Csak kapkodom a fejemet és nagyokat nevetek a humoros megoldásokon. Nagyon kár ezért a tehetséges és különleges társulatért, hogy a létért folyó küzdelemnek fel kellett őrölnie őket. Bárcsak még sok ilyen előadást láthatnánk tőlük. 

 

 

 

Fotó: Gordon Eszter