Barátnők, Szeged, Abigél

2015.03.22 20:58

Történetünk sok-sok évvel ezelőtt kezdődött. Együtt jártunk középiskolába, és azóta is jó barátnők maradtunk. Hogy a 42 lányból miért pont mi négyen barátkoztunk össze, azt nem tudom. Kettőnket közös szülőfalu hozott össze, kettőnket a kollégium. Egymás mellett, mögött ültünk a padokban, együtt tanultunk, és ebből barátság lett. Azóta is összetartunk, jóban-rosszban, és mivel ez a több, mint negyed század, az ez idő alatt történtek összekötnek bennünket, valószínűleg már nem is lesz ez másképp. Volt időszak, amikor a postás négy különböző ország között hordta a leveleinket, így négy különböző város már nem jelenthet akadályt. Annyiban igen, hogy nem tudunk csupán egy kávéra, egy napvégi dumapartira összefutni, mint a Szex és New York barátnői. A mi találkáink hosszas szervezést igényelnek, négy életet, négy családot nem olyan egyszerű összehangolni. Ezért is számítanak különleges élménynek párévente a csajos hétvégék, amikor mindent és mindenkit hátrahagyva elvonulunk városnézni, kultúrálódni, vásárolni, no és kibeszélni magunkból bánatainkat és örömeinket. 
 
Már tavaly elhatároztuk, hogy az idei, kerek születésnapunkat is egy ilyen hétvégével fogjuk megünnepelni. Ötleteltünk, de nem sikerült leragadnunk egyik városnál sem. Végül néhány hete egyikünk előállt egy első hallásra is nagyon népszerű tervvel: menjünk le Szegedre és nézzük meg az Abigélt. Ő a történetet csak könyvből olvasta, ami nagyon megragadta. Mi többiek pedig a sorozatot ismerjük, ezen nőttünk fel, így mindannyian kötődünk Abigélhez valamilyen módon. Szegedet, a várost nemigen ismerjük: egyikünk már régen járt ott, másikunk még nem is járt még ott, én pedig éppen a villamosépítés idején jártam a városban, így leginkább a feltúrt utcákra emlékszem. És még valami a szegedi hétvége mellett szól: egy Szegedről származó barátnőm, aki palotasétákat szokott tartani a városban, és akit felkértünk egy születésnapi városséta megtartására. Így nemcsak egy színházi élménnyel leszünk gazdagabbak, de Szegedet is első kézből fogjuk megismerni. 
 
Különleges helyszínt kerestünk egy különleges hétvégéhez, és ezt most meg is találtuk. A szegedi Dóm és a Tisza-part emlékezetes környezet lesz, az Abigél pedig tinikorunkat fogja megidézni. Bárcsak már július lenne.